Δεν σας έχω δει ποτέ σε αγγελίες ή διαφημίσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πολύ σωστά έχετε παρατηρήσει. Το γραφείο επαναλειτούργησε τον Αύγουστο του 2020. Επιπλέον, δε βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο να δημοσιεύσω την ίδια ακριβώς αγγελία δίπλα σε ενδεχόμενη αγγελία των πωλητών ή άλλων γραφείων που τους έχει ανατεθεί επίσης το ίδιο ακίνητο. Επιλέγω να δημοσιεύσω κάποιες αγγελίες μόνο κατ εξαίρεση στον κανόνα.

Επιπλέον, κάποια ακίνητα δεν πρέπει να υπερπροβάλλονται διότι μειώνεται η εικόνα τους, άρα και η αξία τους στην Αγορά. Μπορώ να σας εξηγήσω αναλυτικά εφόσον σας ενδιαφέρει.

Το γεγονός ότι ορισμένες διαμεσολαβήσεις γίνονται άτυπα μέσα απ το κοινωνικό ή επαγγελματικό περίγυρο ή σε συνεργασία με άλλα γραφεία, η δημοσίευση αγγελιών ενίοτε βοηθάει μόνο τους αναγνώστες και υποψήφιους πελάτες να νιώθουν ‘ασφαλείς’ με την επιλογή τους βλέποντας δεκάδες αγγελίες παντού. Το κακό είναι ότι τις βλέπουν για πολύ καιρό, γεγονός που σημαίνει κάτι….

Για την ανάθεση ενός ακινήτου είναι απαραίτητη η υπογραφή εντολής ανάθεσης;

Πολύ σωστά. Βάσει του νόμου, η μόνη έγκυρη και νομότυπη ανάθεση γίνεται μόνο με έγγραφη εντολή. Η εντολή δεν είναι απλά για να εξασφαλιστεί η αμοιβή (προμήθεια) ως αποτέλεσμα μεσολάβησης σε συναλλαγή. Είναι ένα έγγραφο το οποίο ορίζει τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς με σαφή τρόπο.

Η άρνηση κάποιου να υπογράψει εντολή ανάθεσης, χωρίς καμία αμφιβολία συνιστά λόγω για απόρριψη οποιασδήποτε τέτοιας συνεργασίας. Αν κάποια γραφεία για κάποιο λόγο συστηματικά ακολουθούν μια άλλη πρακτική δε σημαίνει ότι είναι η ορθή ή νόμιμη. Είναι όσο ορθό και νόμιμο να οδηγάει κάποιος μεθυσμένος θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή άλλων με τη δικαιολογία ότι όλοι το ίδιο κάνουν….

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν είσαστε νόμιμο μεσιτικό γραφείο;

Το μεσιτικό γραφείο λειτουργεί νόμιμα και ο αριθμός μητρώου λειτουργίας (ΓΕΜΗ) είναι ανά πάσα στιγμής διαθέσιμος σε εσάς εφόσον ζητηθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να αναζητήσετε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή επιβεβαίωση απ ευθείας στο Επαγγ/κό Επιμελητήριο Αθήνων, όπου ως μεσίτες έχουμε υποχρέωση εγγραφής.

Τέλος, ο αριθμός ΓΕΜΗ αναγράφεται στην εντολή ανάθεσης ή υπόδειξης αντίστοιχα που υπογράφετε.

Πώς κάνετε συνεργασίες με άλλα γραφεία;

Ο τρόπος συνεργασίας είναι αυτός που προβλέπει η νομοθεσία και η κοινή πρακτική. Για την συμφωνία συνεργασίας μεταξύ γραφείων υπογράφεται συμφωνία επιμερισμού αμοιβής, και η κάθε πλευρά αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί το συμφέρον των εντολέων του. Η επιτυχημένη διαμεσολάβηση πραγματοποιείτε όταν τα συνεργαζόμενα γραφεία συμβουλεύουν και διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συγκρουόμενα συμφέροντα αγοραστών-πωλητών με ένα τρόπο αμοιβαία επωφελή.

Έχω κάνει έρευνα αγοράς αλλά δε βρήκα αυτό που ζητούσα. Τι μπορείτε να κάνετε για μένα;

Η μη επίτευξη του στόχου σας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Πρώτον, το ποσό που διαθέτετε για την αγορά μπορεί να μην επαρκεί.

Δεύτερον, πραγματικά να μην υπάρχει αυτό ακριβώς που ζητάτε. Ή να μην υπάρχει δημοσιευμένου κάπου.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση σχετικά με τα κριτήρια αναζήτησης και την μέχρι τώρα προσπάθειά σας. Στη συνέχεια η έρευνα εφόσον το επιθυμείτε θα συνεχιστεί από εμένα. Θα είναι χαρά μου να βοηθήσω σε κάτι που είναι σημαντικό για εσάς και δεν επιτεύχθηκε μέχρι τη στιγμή αυτή.

Ενδιαφέρομαι να σας αναθέσω ένα ακίνητό μου, αλλά το έχω αναθέσει και σε άλλους μεσίτες. Είναι πρόβλημα αυτό;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τουλάχιστον από πλευράς μου.

Αν μέχρι στιγμής εσείς ως πωλητές είστε ευχαριστημένοι απ την συνεργασία με τα γραφεία αυτά, τότε ποιό ζήτημα υπάρχει; Στην περίπτωση αυτή, συνήθως προτείνω να απλά να έχω στα υπόψη το συγκεκριμένο ακίνητο και εφόσον έχω ένα σχετικό αίτημα, τότε να επικοινωνήσω με τους πωλητές.

Αν μέχρι στιγμής δεν είστε ευχαριστημένοι ως πωλητές απ τη συνεργασία με τα άλλα γραφεία, μήπως πρέπει να κάνετε κάτι πιο δραστικό;

Σε κάθε περίπτωση όποια ανάθεση προς εμένα είναι ευπρόσδεκτη. Μη διστάστε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Είναι κατά την υπόδειξη ενός ακινήτου απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας;

H επίδειξη ταυτότητας είναι απαραίτητη. Εναλλακτικά η αναφορά του ΑΦΜ με καλή πίστη.

Τον πρώτο καιρό που μας ανέφεραν ότι πλέον η διαδικασία πρέπει να γίνεται έτσι, είχα τις ενστάσεις μου (μόνο οι Αρχές μπορούν να ζητήσουν ταυτότητα κοκ).

Στην πορεία αντιλήφθηκα ότι αφενός δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική διαδικασία. Αφ εταίρου, γιατί άραγε δεν ενοχλούμαι όταν μου ζητάνε επίδειξη ταυτότητας σε καταστήματα (πχ. κινητής τηλεφωνίας, παροχής ρεύματος κοκ);

Aναφορικά με τον τρόπο τήρησης των Προσωπικών σας Δεδομένων, παρακαλώ αντρέξτε στην ενότητα GDPR.

Έχω δει γραφεία που διαφημίζουν αγγελίες 'χωρίς μεσιτική αμοιβή'. Τι συμβαίνει με αυτά;

Το θέμα συζητείται εκτενώς μεταξύ συναδέλφων μεσιτών και των μεσιτικών συλλόγων.

Ορισμένα γραφεία θεωρούν ότι προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην αγορά, έχουν εφεύρει αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν υποψήφιους αγοραστές (κυρίως).

Η πρακτική της μηδενικής αμοιβής είναι κατά βάση παράνομη με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, όταν αυτό αποτελεί τον κανόνα ενός μεσιτικού γραφείου και όχι εξαίρεση.

Η μηδενική αμοιβή ως συστηματική πρακτική ενός γραφείου θα έπρεπε να υποψιάζει και να προβληματίζει κάθε ενδιαφερόμενο. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να συμβαίνει; Αν ένα μεσιτικό γραφείο δεν λαμβάνει αμοιβή από μια πλευρά, πώς μπορεί να απαιτήσει την προάσπιση των συμφερόντων της πλευράς αυτής; Η εμπειρία δείχνει ότι ο μεσίτης που αμοίβεται από μια πλευρά (εκτός εξαιρέσεων) υπερασπίζεται μεροληπτικά τα συμφέροντα της μοναδικής πλευράς απ την οποία αμοίβεται.

Αλήθεια, εσείς ως υποψήφιοι αγοραστές έχετε σκεφτεί ποτέ ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχει συμφωνηθεί με την πλευρά του πωλητή ως μεσίτης να λάβει πχ 4% δηλαδή κ το μερίδιο που θα δίνατε εσείς (+2%) χωρίς όμως να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες σε εσάς προς το συμφέρον σας.

Προσωπικά, στην περίπτωση που μεσολαβώ μεταξύ δυο πλευρών οφείλω (και το τηρώ με απόλυτη συνέπεια) να μη μεροληπτώ υπερ της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά να εργάζομαι υπερ του κοινού- αμοιβαίου οφέλους των πλευρών που συναλλάσσονται.

Όταν μεσολαβώ σε συνεργασία με άλλο γραφείο (το οποίο επιδιώκω), η κάθε πλευρα είναι προφανές ότι προασπίζει τα συμφέροντα του εντολέα του. Η δική μας κοινή συνεισφορά-προσφορά-διαμεσολάβηση είναι ακριβώς το να λειτουργήσουμε διαπραγματευτικά υπέρ του αμοιβαία κοινού οφέλους των δυο πλευρών (πχ. αγοραστών-πωλητών). Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ίσως προσφορά-συμβολή των μεσιτών στις συναλλαγές: Όταν υπάρχει η επιστημονική γνώση (ενίοτε υπάρχει στον μεσιτικό κλάδο) και συνδυάζεται με την εμπειρική γνώση, μια διαπραγμάτευση έχει βάσιμες πιθανότητες να επιτευχθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και επιπλέον ο συναισθηματικός παράγοντας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, κάτι που θα ειπωθεί ή μια φράση που μπορεί να εκληφθεί ως προσβολή μπορεί να τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα, παρότι υπάρχουν αμοιβαία επωφελή συμφέροντα.

Ποιά είναι η μεσιτική αμοιβή;

Η μεσιτική αμοιβή, δηλαδή η αμοιβή του μεσίτη αστικών συμβάσεων για την διαμεσολάβησή του προκειμένου να καταρτιστεί μια τελική σύμβαση (αγοραπωλησία, ενοικίαση, αντιπαροχή κοκ) σύμφωνα με τον νόμο είναι ελεύθερη προς διαπραγμάτευση.

Γιατί δε μπορώ να πουλήσω το ακίνητό μου εδώ και πολύ καιρό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πιθανώς δεν καταφέρατε να πουλήσετε το ακίνητό σας. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μερικοί απ τους πιθανούς λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται αυτό είναι:

Α. Δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά. Δηλαδή οι πληροφορίες σχετικά με αυτό δεν είναι επαρκείς ή οι τυχόν φωτογραφίες δεν βοηθούν να κατανοήσει κάποιος τα στοιχειώδη προκειμένου μετά να σας καλέσει για να δει το ακίνητο.

Β. Δεν έχει σωστή τιμή. Είναι σεβαστό ότι το ακίνητο μπορεί να είναι κάπος μιας ζωής για τον πωλητή ή να έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Ωστόσο η αγορά είναι αμείλικτη και δεν λαμβάνει υπόψη τέτοιες παραμέτρους…..

Σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή δεν έχει οριστεί απ τον πωλητή με βάση τους παραπάνω παράγοντες. Συχνά βλέποντας αγγελίες άλλων ομοειδών ακινήτων, βγάζουν εσφαλμένα συμπεράσματα σχετικά με την τιμή. Πρώτον γιατί για να βλέπετε μια άλλη αγγελία με μια λάθος τιμή, μπορεί να σημαίνει ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει πουληθεί ακόμα και..το βλέπετε ακόμα σε αγγελία. Δεύτερον διότι στις συγκρίσεις μπορεί να παραβλέψουμε σημαντικούς παράγοντες (πχ. τοποθεσία, κατάσταση, κοκ). Τρίτον, έχετε λάβει λανθασμένες (όπως προκύπτει) συμβουλές από υποτιθέμενους  ‘ειδικούς’ της αγοράς ακινήτων που εμπιστεύεστε (όχι πάντα μεσίτες, αλλά από επαγγέλματα που καταχρηστικά και αυθαίρετα εκφράζουν άποψη για την Αγορά Ακινήτων). Μπορεί στο επαγγελμά τους να είναι άριστοι, αλλά δε μπορούν να έχουν τη γνώση της αγοράς, εκτός αν είναι κρυπτο-μεσίτες ή παρα-μεσίτες πίσω απ το επίσημο επάγγελμά τους. Και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τι θα σκεφτείτε; Ότι θέλουν να σας εξυπηρετήσουν επειδή σας αγαπάνε πάρα πολύ ή γιατί η τυχόν ανεπάρκειά τους στο κύριο επάγγελμά τους, τους εξαναγκάζει να βρίσκουν πόρους παρασιτικά και παράνομα παριστάνοντας τον ειδικό της κτηματαγοράς ή τον μεσίτη;

Γ. Το έχετε αναθέσει σε μεσίτες που αντί να προωθούν το ακίνητο ώστε να το πουλήσουν/ενοικιάσουν λέγοντάς σας την πλήρη αλήθεια (πχ. λάθος τιμή ή άλλους περιορισμούς) εκμεταλλεύονται το ακίνητο (αγγελίες, ταμπέλες κοκ) προκειμένου να διαφημίζουν όχι το ακίνητό σας, αλλά το γραφείο τους. Σας βεβαιώνω ότι ταμπέλα δεν θα δείτε ποτέ με την δική μου υπογραφή και αγγελίες θα δείτε σπάνια και επιλεκτικά.

Θέλω να σας αναθέσω ένα ακίνητο αλλά είναι εκτός Αττικής και σε απομακρυσμένη περιοχή. Πώς θα το δει ένας ενδιαφερόμενος;

Εφόσον το ακίνητο είναι προσβάσιμο και υπάρχει κάποιος/α εκεί να υποδεχθεί τον ενδιαφερόμενο ( ο οποίος μπορεί να έχει κάνει και ολόκληρο ταξίδι από το εξωτερικό) , τα υπόλοιπα ζητήματα θα επιλυθούν από εμάς.

Εφόσον εσείς εξασφαλίζετε την πρόσβαση στο ακίνητο ώστε να το δει ο ενδιαφερόμενος, τότε τα υπόλοιπα κανονίζονται από εμας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ακούγεται συχνά ότι υπάρχουν αγοραστές από το εξωτερικό και γραφεία 'δικτυωμένα'. Τι ισχύει τελικά;

Υποψήφιοι αγοραστές μπορεί να έρθουν από οποιοδήποτε μέρος. Πράγματι, υπάρχει μια τάση εγχώρια γραφεία να επιδιώκουν συνεργασίες με το εξωτερικό ή να αναζητούν αγοραστές από το εξωτερικό .

Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον και από πλευράς μου εδώ και χρόνια και θα εξακολουθήσει να συμβαίνει αν κάτι ξαφνικό δεν το ανακόψει.

Θεωρώ ότι όσοι υπόσχονται ΄πελάτες’ ή ‘επενδυτές’ από το εξωτερικό τις περισσότερες φορές αυτό είναι μια προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών στους πωλητές χωρίς αντίκρισμα. Προσωπικά θεωρώ ότι με τέτοιες πρακτικές προσβάλω και τον εαυτό μου αλλά και εκείνους που είναι έτοιμοι να μου αναθέσουν μια εργασία και να με εμπιστευτούνε.

Άραγε, οι αγοραστές-‘επενδυτές’ του εξωτερικού έρχονται να αγοράσουν σε εξευτελιτικές τιμές, δηλαδή να κάνουν την κρίση ‘ευκαιρία’ ή είναι τίποτε ‘αμερικανάκια’ ή ‘κουτόφραγκοι’ όπως νομίζουν ή ελπίζουν κάποιοι, ώστε να έρθουν και να πετάξουν να εκατομμύριά τους; Τι λέτε;  Τί είδους μεσίτη θέλετε αλήθεια, και τι είδους αγοραστές περιμένετε απ το εξωτερικό;

Επαναλαμβάνω, έχω συνεργασίες με το εξωτερικό, καθώς και υποψήφιους αγοραστές απ το εξωτερικό.