‘Επιτρέψτε μου να συστηθώ….’

Ονομάζομαι Δημήτρης Ζαμάνης. Ασχολούμαι επαγγελματικά, αλλά και επιστημονικά με την Αγορά Ακινήτων εδώ και αρκετά χρόνια.

Είμαι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι σπουδές αυτές  με βοήθησαν και επέδρασαν καθοριστικά τόσο στον τρόπο σκέψης, όσο και στον τρόπο δράσης σε όλους τους τομείς της ζωής μου.

Θεωρώ ότι η επιστημονική γνώση είναι απαραίτητη όσο και η εμπειρική γνώση. Η εμπειρική γνώση δεν μετριέται με τα έτη όπως κάποιοι λίγο πονηρά επικαλούνται ώστε να αντισταθμίσουν την γνωστική ανεπάρκεια ακόμα και σε βασικά θέματα. Η εμπειρία γίνεται εμπειρική γνώση όταν συνοδεύεται από επιστημονική μέθοδο ανάλυσης.

Πέρα όμως από αυτά, πιο βασικό και πιο σημαντικό στην άσκηση του επαγγέλματος θεωρώ τον κώδικα αξιών και τον τρόπο συμπεριφοράς του καθενός μας. Ευγένεια χωρίς συνέπεια λόγου και ακεραιότητα τι αξία έχει;  Ο καθένας μας επιλέγει και επιλέγεται με αντίστοιχα κριτήρια.

Επέλεξα να εργάζομαι ως μεσίτης ακινήτων επειδή μου αρέσει και όχι ελλείψει άλλων επαγγελματικών επιλογών. Και επειδή ασχολούμαι και με άλλους επαγγελματικού τομείς (μάρκετινγκ, διαφήμιση, νέες τεχνολογίες  κτλ) έχω την μικρή πολυτέλεια να μπορώ να αντισταθώ με ευκολία στην πρόκληση να κάνω έκπτωση στην ακεραιότητά μου ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας.

Από τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο διδάχθηκα μεταξύ άλλων οικονομική επιστήμη, δημόσιες πολιτικές, αστικό δίκαιο, επικοινωνία, ψυχολογία, επιστήμη των διαπραγματεύσεων, θεωρία παιγνίων, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, κοινωνιολογία.  Τα πιο χρήσιμα πράγματα τα έμαθα στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο. Και τον σεβασμό και την αφοσίωση την διδάχθηκα στον υπέρτατο βαθμό από τα κατοικίδια ζωάκια, τα οποία λατρεύω.

Σπουδές:

1999-2003 Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης κ Δημόσιας Διοίκησης (Λιαν Καλώς), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

2003- 2005 Μεταπτυχιακό Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

2013-2015 Μεταπτυχιακό Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια σχτικά με την Αγορά Ακινήτων και το επάγγελμα του Μεσίτη Αστικών Συμβάσεων με πιο σημαντικό εκείνο που έγινε υπο την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΕΑ).

Γενικά αποφεύγω από σεμνότητα να μιλάω για τις σπουδές ή για τις οποίες ικανότητές μου, ωστόσο σε μια Αγορά που πολλοί αγράμματοι και ανίκανοι χωρίς ίχνος ντροπής, αλλά και διάθεση εξέλιξης και βελτίωσης εμφανίζονται με ύφος τουλάχιστον πυρηνικού επιστήμονα, έχω ελάχιστη υποχρεώση απέναντι σε εμένα, σε εσάς, στους γονείς και στους δασκάλους μου, να μην κρύβω τι έχω επιτύχει. Ταπεινά πάντα, αλλά και διεκδικητικά.

Στον ελεύθερο χρόνο μου κάνω μεγάλες βόλτες – με τον σκύλο μου ή χωρίς εκείνον – προκειμένου να βλέπω τις γειτονιές, τα σπίτια, την εξέλιξη της ζωής στην πόλη…

Όπως κάθε απλός άνθρωπος έχει αδυναμίες όπως η ομάδα ο Ολυμπιακός (παρότι γεννήθηκα στα Παναθήναια), οι κιθάρες μου, τα βιβλία μου, και οι συναντήσεις με φίλους και γείτονες σε ταβέρνες και καφετέριες όπως παλιά). Απλά καθημερινά πράγματα και μικρές πολυτέλειες που έχουν αξία για μένα…